Rabia's Official Diary
percubaan yang agak menyeronokkan
08 February 2010
semalam try masak resipi baru .
mee sizzling kowt .
mula-mula mak la yang beli mi tu dekat TESCO .
lepas tu, tak tahu nak masak apa .
then, dia suggest kan laa suruh masak mi sizzling even dia tak tahu nak masak macam mana kann .
pastu , terpikir pulak nak cari dekat internet .
biasanya , tang resipi-resipi ni lebih mudah nak cari kat MESRA.NET kowt .
memang dari dulu , suka sangat dengan semua resipi tu .
ada macam-macam label pulak tu .
ada makanan antrabangsa , sambal , makanan ringan , mi . nasi dan ETC laa .
pendek kata, semua nya laa ada kat situ kowt .
paling suka, tengok resipi sambal orang bujang under label sambal dan pencicah tuwh .
tapi , biasanya orang KELANTAN je kowt yang suka makan sambal tuwh .
HAHA .
da try cari resipi tu .
bahan-bahan diaa ..
Yi Mee Mushroom Chicken Gravy
Kiriman: adyla
Sumber: buku resepi masakan cina
Hits: 39 Rating: 0.00 Review: 0 | |
Bahan-Bahan: |
1 bungkus yi mee
2sm halia-hiris
5 biji cili padi-diketuk
2 ulas bwg putih-cincang
1 biji bwg besar-hiris
3 sudu besar minyak utk menumis
10 biji cendawan shitake kering-rendam dan potong nipis
3 ketul peha ayam - boleh ganti dengan 1 kiub ayam
300g isi ayam
½ cawan sos tiram
3 sudu kicap pekat
2 sudu kicap cair
2 cawan air
gula secukup rasa | utk pekatkan kuah
1 sudu besar tepung jagung
sedikit air |
Cara: |
tumis halia hingga wangi, masukkan bwg putih, bwg besar dan cili padi.biar sampai naik bau.masukkan peha ayam/kiub, cendawan, sos tiram, kicap dan air.biarkan sampai mendidih.selepas mendidih, masukkan isi ayam dan gula, biar sekejap.pekatkan kuah dengan bancuhan tepung jagung.curahkan kuah ke atas yi mee dalam pinggan sizzling.sedia dihidang |
Cadangan Hidangan: |
jika gunakan hot plate, bolehlah di tambah telur yg dipecahkan atas hot plate yg panas, juga boleh tambahkan sayur sawi yg dicelur dan carrot. |
Tambahan: |
kuah boleh dibekukan, jika nak makan, cuma panaskan saja.juga boleh dimakan bersama mi telur yg telah dicelur. |
HAHA .
lepas dah masak tu , agak sedap la kowt rasanya .
siap boleh tambah 2-3 mangkuk kowt .
yi mee tu pon dah nak abes da dibuatnya .
percubaan yang agak menyeronokkan
08 February 2010
semalam try masak resipi baru .
mee sizzling kowt .
mula-mula mak la yang beli mi tu dekat TESCO .
lepas tu, tak tahu nak masak apa .
then, dia suggest kan laa suruh masak mi sizzling even dia tak tahu nak masak macam mana kann .
pastu , terpikir pulak nak cari dekat internet .
biasanya , tang resipi-resipi ni lebih mudah nak cari kat MESRA.NET kowt .
memang dari dulu , suka sangat dengan semua resipi tu .
ada macam-macam label pulak tu .
ada makanan antrabangsa , sambal , makanan ringan , mi . nasi dan ETC laa .
pendek kata, semua nya laa ada kat situ kowt .
paling suka, tengok resipi sambal orang bujang under label sambal dan pencicah tuwh .
tapi , biasanya orang KELANTAN je kowt yang suka makan sambal tuwh .
HAHA .
da try cari resipi tu .
bahan-bahan diaa ..
Yi Mee Mushroom Chicken Gravy
Kiriman: adyla
Sumber: buku resepi masakan cina
Hits: 39 Rating: 0.00 Review: 0 | |
Bahan-Bahan: |
1 bungkus yi mee
2sm halia-hiris
5 biji cili padi-diketuk
2 ulas bwg putih-cincang
1 biji bwg besar-hiris
3 sudu besar minyak utk menumis
10 biji cendawan shitake kering-rendam dan potong nipis
3 ketul peha ayam - boleh ganti dengan 1 kiub ayam
300g isi ayam
½ cawan sos tiram
3 sudu kicap pekat
2 sudu kicap cair
2 cawan air
gula secukup rasa | utk pekatkan kuah
1 sudu besar tepung jagung
sedikit air |
Cara: |
tumis halia hingga wangi, masukkan bwg putih, bwg besar dan cili padi.biar sampai naik bau.masukkan peha ayam/kiub, cendawan, sos tiram, kicap dan air.biarkan sampai mendidih.selepas mendidih, masukkan isi ayam dan gula, biar sekejap.pekatkan kuah dengan bancuhan tepung jagung.curahkan kuah ke atas yi mee dalam pinggan sizzling.sedia dihidang |
Cadangan Hidangan: |
jika gunakan hot plate, bolehlah di tambah telur yg dipecahkan atas hot plate yg panas, juga boleh tambahkan sayur sawi yg dicelur dan carrot. |
Tambahan: |
kuah boleh dibekukan, jika nak makan, cuma panaskan saja.juga boleh dimakan bersama mi telur yg telah dicelur. |
HAHA .
lepas dah masak tu , agak sedap la kowt rasanya .
siap boleh tambah 2-3 mangkuk kowt .
yi mee tu pon dah nak abes da dibuatnya .
percubaan yang agak menyeronokkan
08 February 2010
semalam try masak resipi baru .
mee sizzling kowt .
mula-mula mak la yang beli mi tu dekat TESCO .
lepas tu, tak tahu nak masak apa .
then, dia suggest kan laa suruh masak mi sizzling even dia tak tahu nak masak macam mana kann .
pastu , terpikir pulak nak cari dekat internet .
biasanya , tang resipi-resipi ni lebih mudah nak cari kat MESRA.NET kowt .
memang dari dulu , suka sangat dengan semua resipi tu .
ada macam-macam label pulak tu .
ada makanan antrabangsa , sambal , makanan ringan , mi . nasi dan ETC laa .
pendek kata, semua nya laa ada kat situ kowt .
paling suka, tengok resipi sambal orang bujang under label sambal dan pencicah tuwh .
tapi , biasanya orang KELANTAN je kowt yang suka makan sambal tuwh .
HAHA .
da try cari resipi tu .
bahan-bahan diaa ..
Yi Mee Mushroom Chicken Gravy
Kiriman: adyla
Sumber: buku resepi masakan cina
Hits: 39 Rating: 0.00 Review: 0 | |
Bahan-Bahan: |
1 bungkus yi mee
2sm halia-hiris
5 biji cili padi-diketuk
2 ulas bwg putih-cincang
1 biji bwg besar-hiris
3 sudu besar minyak utk menumis
10 biji cendawan shitake kering-rendam dan potong nipis
3 ketul peha ayam - boleh ganti dengan 1 kiub ayam
300g isi ayam
½ cawan sos tiram
3 sudu kicap pekat
2 sudu kicap cair
2 cawan air
gula secukup rasa | utk pekatkan kuah
1 sudu besar tepung jagung
sedikit air |
Cara: |
tumis halia hingga wangi, masukkan bwg putih, bwg besar dan cili padi.biar sampai naik bau.masukkan peha ayam/kiub, cendawan, sos tiram, kicap dan air.biarkan sampai mendidih.selepas mendidih, masukkan isi ayam dan gula, biar sekejap.pekatkan kuah dengan bancuhan tepung jagung.curahkan kuah ke atas yi mee dalam pinggan sizzling.sedia dihidang |
Cadangan Hidangan: |
jika gunakan hot plate, bolehlah di tambah telur yg dipecahkan atas hot plate yg panas, juga boleh tambahkan sayur sawi yg dicelur dan carrot. |
Tambahan: |
kuah boleh dibekukan, jika nak makan, cuma panaskan saja.juga boleh dimakan bersama mi telur yg telah dicelur. |
HAHA .
lepas dah masak tu , agak sedap la kowt rasanya .
siap boleh tambah 2-3 mangkuk kowt .
yi mee tu pon dah nak abes da dibuatnya .
percubaan yang agak menyeronokkan
08 February 2010
semalam try masak resipi baru .
mee sizzling kowt .
mula-mula mak la yang beli mi tu dekat TESCO .
lepas tu, tak tahu nak masak apa .
then, dia suggest kan laa suruh masak mi sizzling even dia tak tahu nak masak macam mana kann .
pastu , terpikir pulak nak cari dekat internet .
biasanya , tang resipi-resipi ni lebih mudah nak cari kat MESRA.NET kowt .
memang dari dulu , suka sangat dengan semua resipi tu .
ada macam-macam label pulak tu .
ada makanan antrabangsa , sambal , makanan ringan , mi . nasi dan ETC laa .
pendek kata, semua nya laa ada kat situ kowt .
paling suka, tengok resipi sambal orang bujang under label sambal dan pencicah tuwh .
tapi , biasanya orang KELANTAN je kowt yang suka makan sambal tuwh .
HAHA .
da try cari resipi tu .
bahan-bahan diaa ..
Yi Mee Mushroom Chicken Gravy
Kiriman: adyla
Sumber: buku resepi masakan cina
Hits: 39 Rating: 0.00 Review: 0 | |
Bahan-Bahan: |
1 bungkus yi mee
2sm halia-hiris
5 biji cili padi-diketuk
2 ulas bwg putih-cincang
1 biji bwg besar-hiris
3 sudu besar minyak utk menumis
10 biji cendawan shitake kering-rendam dan potong nipis
3 ketul peha ayam - boleh ganti dengan 1 kiub ayam
300g isi ayam
½ cawan sos tiram
3 sudu kicap pekat
2 sudu kicap cair
2 cawan air
gula secukup rasa | utk pekatkan kuah
1 sudu besar tepung jagung
sedikit air |
Cara: |
tumis halia hingga wangi, masukkan bwg putih, bwg besar dan cili padi.biar sampai naik bau.masukkan peha ayam/kiub, cendawan, sos tiram, kicap dan air.biarkan sampai mendidih.selepas mendidih, masukkan isi ayam dan gula, biar sekejap.pekatkan kuah dengan bancuhan tepung jagung.curahkan kuah ke atas yi mee dalam pinggan sizzling.sedia dihidang |
Cadangan Hidangan: |
jika gunakan hot plate, bolehlah di tambah telur yg dipecahkan atas hot plate yg panas, juga boleh tambahkan sayur sawi yg dicelur dan carrot. |
Tambahan: |
kuah boleh dibekukan, jika nak makan, cuma panaskan saja.juga boleh dimakan bersama mi telur yg telah dicelur. |
HAHA .
lepas dah masak tu , agak sedap la kowt rasanya .
siap boleh tambah 2-3 mangkuk kowt .
yi mee tu pon dah nak abes da dibuatnya .
Blog Webmiss
I am Rabia. I love to eat .One day, I would make a land called FatLand where all the people suffer from fatness because of the land. muahahhahaha . The land wil have pizza,burger and of course,Coca&Cola. also want to be a mayor because I would hire a fashion designer to design a beautiful pink fluffy with a unicorn dancing on rainbow dress for me to wear.I'm still NINEteen but you will see how people try to achieve their dream just bye DREAMING. I kill your fuckin butt if you remove the credits. I try to make it so hard and you make it sooo easy just by removing the credits.Be nice,okay ?
Credits
This skin is proudly brought to you by
IzzatyPink Thanks to
Amelia for the cute images,
Blogskins and
Christine for the inspirations.
Fill this space up with some information about your blog.
hello eveyone. this is my diary . sorry for no longer update the blog , too much busy with her life in university . No ripping, spamming, bitching, copying or what so ever that forbidden in my blog. I ban you if I see you copying or stealing anything from here.If you claim this thing on your own.tell me nicely.I won't bite even though I have fangs :)
bold italic underlined strikeout
Entri lepas lepas
kursus perguruan lepas SPM ambilan JUN 2010
SHOES ADDICT
tadi ambil ayah kat airport .penat gila duhh !
da...
sadis nye .
confiuNISME .
ouh bulan , enggan melayan diri ku lagii ...
andai dapat diundurkan waktu . . . . . .
UPU.UPU.UPU.
status : bujang tak boleh dimiliki . or single but...
perfect song for me this time =(